Pentru clarificarea situaţiei privind temeinicia reclamaţiei SLVM, care va examina reclamaţia şi va purta o discuţie cu cei implicaţi.
Analiza reclamaţiei constă în:
- a identifica dacă reclamaţia se referă la domeniul pentru care LVM este acreditat;
- a verifica dacă faptele relatate sunt demonstrate cu probe, solicitând reclamantului, dacă este cazul, probe suplimentare;
- a identifica dacă reclamaţia este întemeiată.
SLVM examinează reclamaţia împreună cu documentele aferente pentru validarea lor şi stabileşte dacă informaţiile sunt suficiente pentru a formula problema şi a analiza cauzele acesteia. Dacă informaţiile nu sunt suficiente, se reia comunicarea cu reclamantul. În cazul în care cercetarea reclamaţiei nu se finalizează astfel încât să fie respectat termenul scadent, SLVM formulează un răspuns referitor la stadiul privind tratarea reclamaţiei şi îl transmite reclamantului.
În cadrul examinării sunt verificate drepturile pe care reclamantul le consideră încălcate şi solicitările reclamantului. Analizarea şi rezolvarea reclamaţiei se face în intervalul de timp – 30 zile de la data înregistrării.
Ca urmare a analizei datelor şi a stabilirii faptului că reclamaţia este întemeiată, comisia poate recomanda declanşarea unei evaluări suplimentare focalizată pe obiectul reclamaţiei, în vederea formulării unei concluzii. Evaluările/investigaţiile suplimentare vor fi efectuate/analizate de alte persoane decât cele reclamate.
Dacă raportul întocmit în urma acestei evaluări demonstrează vinovăţia titularului buletinului de verificare, acesta trebuie să suporte toate cheltuielile legate de evaluarea suplimentară.
În cazul în care reclamaţia se dovedeşte întemeiată, se iniţiază acţiunile corective care trebuie întreprinse. Reclamatia se înregistrează în registrul de evidenţă a reclamatiilor, cod: F.PS.PLB-09-02.
Ca urmare a unei cercetări corespunzătoare şefului LVM oferă un răspuns, de exemplu să corecteze problema şi să prevină apariţia ei în viitor. Dacă reclamaţia nu poate fi rezolvată imediat, atunci ea trebuie tratată într-o manieră care să ducă la o rezolvare eficace cît de curând posibil.
Necesitatea efectuării unei examinării suplimentare se consemnează în Apelul / Reclamatie, cod: F.PS.PLB-09-01 unde se stabileşte modul de realizare a examinării respective.
Reclamaţiile, deciziile primite la soluţionarea lor, precum şi acţiunile ulterioare luate se înregistrează în Apelul / Reclamatie, cod: F.PS.PLB-09-01.
Dacă reclamantul acceptă decizia sau acţiunea propusă, atunci decizia sau acţiunea trebuie îndeplinită şi înregistrată.
Realizarea şi evaluarea eficienţei acţiunilor corective sunt ţinute sub control de şeful LVM şi RSM. Seful LVM continuă să monitorizeze evoluţia reclamaţiei până când toate opţiunile rezonabile de recurs intern şi extern sunt epuizate sau reclamantul este satisfăcut.